Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 10:53 - НОЕМВРИЙСКА ДЕКЛАРАЦИЯ - относно адвокатското достойнство
Автор: lawyers4changes Категория: Новини   
Прочетен: 1338 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                                                               ДО

                                                                                                               БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ

 

 НОЕМВРИЙСКА    ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 Относно адвокатското достойнство:

 

           Уважаеми колеги,

 

          На 25 октомври 2011г. бе обявено дългоочакваното от софийските адвокати Решение №275 на ІІІ-то Гражданско отделение на Върховния касационен съд (ВКС) по дело №533/2011г. по повод обжалваните избори за ръководни органи на Софийската адвокатска колегия (САК) от 04 юли 2010 г.

          С второто си решение 14 месеца след изборите съдът остави без уважение жалбите ни срещу решението на Висшия Адвокатски Съвет (ВАС) и преди това срещу решението на Избирателната комисия, които бяха обявили изборите за редовни и за избрани председателя на САК и председателя на Дисциплинарния съд (ДС).

          Решението е постановено без събиране на нови доказателства отново от ІІІ-то гражданско отделение на ВКС, което в предишния си състав по предходното дело № 313/2010 г. по същия казус намери, че изборите са проведени при съществени нарушения и следва да бъдат отменени. (Справка – Решение № 783/08.02.2011г. по гр.дело № 313/2010г. по описа на ВКС, ІІІ-то ГО)

          Вторият състав на ВКС промени мнението си на 180 градуса от това на първия съдебен състав на същото отделение на ВКС.

          Въпреки констатациите на вещите лица по делото, че има многобройни нарушения на изборната процедура, съдът постанови, че те не водят до основание за отмяна на изборите и потвърди решението на Избирателната комисия, определена от Наталия Ценова и от досегашния съвет на САК.

          Съдът посочи за избрани новия председател на САК адвокат Петър Китанов и новия председател на ДС на САК адвокат Людмил Рангелов.

          На печелившите – честито!

          Но, съдът потвърди също и че няма избрани колективни органи на управление на САК, съответно няма избрани Съвет на САК, Дисциплинарен съд на САК и Контролен съвет на САК.

          Изборите за тези органи вече бяха насрочени и ще се състоят на 28 и 29 януари 2012 г.

          Ответник по делата бе Висшия адвокатски съвет, който поддържаше до последно курса на статуквото.

 

          Съдебните решения не се коментират, те се изпълняват. Но всеки е длъжен да е умен и може да направи собствените си изводи след произнасянето на съда. Какви са нашите изводи на практикуващи адвокати?

 

          1/ ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА ИМА ЦЕНА

          В края на лятото на 2011г., провокирани от предизборно ориентираното политическо „Обръщение” на Висшия адвокатски съвет(ВАС) против посегателствата над българската съдебна система от един министър (не ресорния!), реагирахме и публикувахме нашето „Аполитично обръщение” към ВАС и към всички адвокати в България, с молба да не бъдат залагани българските адвокати на „политическия тезгях”.

          Едва сега обаче разбрахме каква е била интимната причина за шумно прокламираната подкрепа на известната в цяла Европа българска съдебна система.

 

          2/ ПОДКРЕПАТА НА СТАТУКВОТО ИМА ЦЕНА

          Да се гарантира статуквото в САК или да се подкрепят адвокатите?

          Ако сте доволни от дейността на досегашните ни ръководители, между които е и адвокат Петър Китанов-председател на най-репресивния орган в българската адвокатура–Дисциплинарния съд на САК, провел вече над 5000 дисциплинарни дела срещу адвокати, то не ходете до урните, стойте си у дома в деня на изборите и оставете „Гарантите на статуквото”да довършат светлото дело на Наталия Ценова!

          Не гласувайте и така отново им дайте възможност да яхнат закупения с Вашите пари „Ягуар”!

          Цената на подкрепа за статуквото в Софийската адвокатура е въздържането от гласуване!

          Цената на подкрепа на гарантите на статуквото е ПО-МАЛКО ДЕМОКРАЦИЯ след 22 години преход, ТОВА Е ЦЕНАТА!

          Но, уважаеми колеги, цената е и все по-намаляващия престиж на професията ни, все по унизителното отношение към нас, вече дори и от охранителите на входа на съда, все по-ниските ни доходи, законово закрепени дори под минимално определените от Наредба №1 на ВАС!

          Цената на подкрепа за статуквото всъщност е все по-силно ограничаваната ни възможност да защитим клиентите си!

          Ние от Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” сме на мнение, че е дошло време да се защитят българските адвокати!

          22 години след 10 ноември 1989г. само от Вас зависи най-после и на нашата професионална улица да задуха вятъра на промяната!

          Да гласуваме масово и така да проветрим къщичката си!

          Да отворим широко прозорците в САК за свежия вятър на промяната и да спрем „гарантите” на статуквото да продължат да ни налагат стила си на ръководство, който добре познаваме!

          Да проветрим дома си и да прекратим тези срамни вече над 5000 (пет хиляди!) наказателни производства срещу адвокати за едни неплатени 30 сребърника!

          Да променим принципа на „гарантите”: „Колкото адвокати, толкова наказателни преписки в Дисциплинарния съд!”

 

          3/ АДВОКАТСКИЯТ ПРЕСТИЖ ИМА ЦЕНА

          Колеги, никой не изисква от нас да приемаме като директива едно решение на ВКС. Посочването от съда кой да бъде председател на САК все още не предопределя ние да спрем да мислим с главите си, слава Богу!

          Моля, вижте разпоредбите на Закона за адвокатурата – правомощията за промяна са дадени на Съвета на САК, не на неговия председател!

          Имаме шанса поне веднъж разпоредбите на този закон да сработят за реформи и промяна на стила на работата, въпреки, че са писани от досегашните ни управници (като съавтори) с друга цел! Просто трябва да отделим един час от един от дните си и да отидем лично до урните и да гласуваме по съвест!

          От участието на всеки от вписаните в САК близо 5000 адвокати зависи да спре практиката под 10% от нашите членове да определят съдбата на гилдията ни за следващите 3-4 години при предстоящите избори, както бе досега.

          Залогът за нас, уважаеми колеги, е висок – продължаващ срив на доверието към гилдията ни (а оттам и на доходите ни като адвокати!) или начало на възраждане на самоуважението ни и повдигане на респекта на цялото общество към професията ни.

          За да започнат да ни уважават, първо ние трябва ясно да демонстрираме уважение към себе си, към професията, която сме си избрали и към дадените ни от закона права и да отидем до урните да изберем колективните си органи.

          Всеки адвокат, който не отиде да гласува на извънредните избори за колективни органи на САК, на практика ще подкрепи статуквото, колеги!

 

          На предстоящите избори за колективни органи на САК от Вас зависи дали:

        1/ Ще подкрепите досегашния стил на ръководство чрез пасивността си или

        2/ Ще подкрепите себе си като гласувате лично – изборът го правите Вие!

 

          Изборът да гласувате е избор „Против” статуквото и „ЗА” престижа на адвоката!

 

          Ние избрахме да бъдем адвокати с достойнство, а Вие ?

 

 

 

 София, 10 ноември 2011г.                                                   Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers4changes
Категория: Бизнес
Прочетен: 206458
Постинги: 85
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031