Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2012 11:15 - Какво видях на 25.02.2012г. в хотел „Шератон”?
Автор: lawyers4changes Категория: Новини   
Прочетен: 1255 Коментари: 0 Гласове:
0



 Както изкушените от темата (т.е. част от близо единадесетте хиляди български адвокати) и гледалите новини на 25-ти и 26-ти февруари знаят, в събота в София в хотел „Шератон” се състоя Общо събрание на адвокатите от страната.

        След като присъствувах там лично (в качеството си на избран, но недопуснат делегат от Софийската адвокатска колегия), проследих и отразяването на случилото се по телевизията. Тъй като заснетите и излъчени скандали навярно са смутили незапознатите с проблемите на адвокатурата зрители, които не могат да си обяснят как са възможни те между хора, упражняващи една и съща професия, чиято задача е да отстояват законността и правата на българските граждани, а и излъченото по телевизията по обясними причини на може да обхване възникването и цялостното развитие на проблема, реших да споделя от първо лице на какво станах свидетел онази съботна сутрин в „Шератон”.

 

        1. Видях номенклатурен кадър, активист на комунистическия режим, който, 22 години след края му и въпреки достопочтената си възраст, продължава да кадрува и да заема най-високи постове - ако е нужно и като лишава други хора от тяхното право на глас. Както определя този тип хора най-добрият ми приятел – истински „Паметник на вечността”.

 

        2. Видях шепа властолюбци, които, действувайки в условията на учебникарски пример за конфликт на интереси и бидейки членове на Висшия адвокатски съвет, лишиха Софийската адвокатска колегия (която по списъчен състав наброява половината от всички адвокати в България, а по закон дава 42% от делегатите на Общото събрание) от право на глас на ОС.

        Само защото споменатите вечни властници отново се кандидатират за постове и се боят, че събудилата се за промяната Софийска адвокатска колегия (САК) няма да ги подкрепи.

 

        3. Говорейки за комунизъм, видях нещо позабравено в последните две десетилетия - желязното единство, с което делегатите от останалата част от страната приеха отчета на досегашното ръководство на адвокатурата. Слава Богу, от близо над 100 присъствуващи делегати с неотнето право на глас, се намери един несъгласен, който да гласува против медените обяснения на нашите любими ръководители колко мероприятия в чужбина са посетили, вместо на се борят за защитата на правата на все по-натиканите в ъгъла български адвокати.

        4. Видях старата като света политика на „разделяй и владей”, с която непреходните монументи от трибуната се постараха да запазят властта си, насъсквайки Адвокатските колегии от страната срещу Софийската адвокатска колегия, с предварително подготвени фрази като "това не е събрание на Софийската, а на българската адвокатура", "София не е България" и т.н. За жалост, много хора в залата с охота се поддадоха на подклажданите настроения.

        Колеги, не помислихте ли, че както днес удрят нас, най-голямата адвокатура в страна, утре нищо няма да им попречи да повторят "показното" и с Вас, ако не сте им угодни?!

 

        5. Видях безскрупулната демагогия на част от кандидатите за ръководни постове от София, които, в опит да спечелят евтини дивиденти и по някой и друг глас, се присъединиха към развихрилата се вакханалия и обясняваха, че те не подкрепяли протеста на София, защото София сама си била виновна!

 

        6. Видях и чух откровени клевети в действие, когато един от гореспоменатите кандидати обясни, че Софийските делегати не били допуснати до избора, защото в Софийската адвокатура се преследвали "други интереси". Колегата не благоволи да уточни какви интереси се преследват, как се преследват и той откъде е забрал за тях, но това не попречи на част от залата да му аплодира. Явно дори и при някои от представителите на една от най-благородните и интелигентни професии се е превърнала в ръководен принцип българската максима "Ти кажи че сестра му е ..., пък той нека доказва, че няма сестра".

 

        7. Видях и възмутителното дебелоочие на друга част от набързо отреклите се от САК столични адвокати.

        Така доскорошната председателка на САК, чието мъдро ръководство на колегията получи такава категорична оценка на последните Софийски избори, че подкрепеното от нея движение едва успя да вкара четирима представители в 20-членния Софийски адвокатски съвет, сега се кандидатира за Председател на Висшия адвокатски съвет, с героичното обещание да излезе на барикадите в защита на адвокатите, ако това се налага. Какво, прочее, й пречеше да го направи през двата си мандата начело на САК?

        Друга неуспешна кандидатка за власт на столично и национално ниво пък нарече взривилите по категоричен начин статуквото в София Адвокати за промяна, "асоциацийка някаква си там". И то при условие, че година същата тази госпожа търсеше подкрепата на така презряната от нея асоциацийка!

 

        8. Видях и безогледното потъпкване на Конституцията и закона, когато близо 5000 адвокати бяха лишени от право на глас и представителство, с фалшиви мотиви, при фрапантното незачитане на действуващото законодателство, само защото плашат някого. Този страх явно е бил толкова силен, че направеното процедурно предложение Общото събрание на адвокатите от страната да отложи вземането на най-важното решение - избор на нови ръководни органи да се отложи, докато и САК не бъде представлявана - дори не беше подложено на гласуване!

 

        И за да не звучи всичко мрачно и безнадеждно (защото не е така), бих искал накрая да споделя и видеяните от мен положителни неща.

        9. Видях достойната позиция на колеги от страната, които категорично заявиха, че Общото събрание не може да приема решения, докато представителите на всички адвокатски колегии в страната не получат възможност да участвуват в него.

        Благодаря ви за принципността, колеги, вие сте доказателство, че почтеността, моралът и спазването на закона в крайна сметка ще надделеят над властолюбието, процедурните хватки и евтиния популизъм!

 

        10. Видях и че промяната, за която от две години имам честта да работя заедно с колегите в София, скоро ще настъпи не само в столичната, а и в Българската адвокатура. Както каза един колега от трибуната: „… Не се страхувайте от това, което се случи при нас, защото то идва и при вас. Ако не на тези избори, то на следващите”!

 

 

адвокат Любомир Талев



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers4changes
Категория: Бизнес
Прочетен: 206462
Постинги: 85
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031