Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2012 18:48 - КОЙ СЕ БОИ ОТ СОФИЯ?
Автор: lawyers4changes Категория: Политика   
Прочетен: 1279 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.02.2012 18:48


КОЙ СЕ БОИ ОТ СОФИЯ?

 от

адвокат Марио Топчийски

вписан в САК от 19 февруари 1992г.

 

 

 

            Уважаеми 4935 колеги от Софийска адвокатска колегия,

            Уважаеми колеги-делегати на Общото събрание на адвокатите от България,

 

          Пиша тези няколко реда по повод Решение № 1354/17.02.2012г. на Висшия адвокатски съвет (ВАС), елиминиращо всички делегати от Софийската адвокатска колегия на Общото събрание на адвокатите от страната, насрочено за 25 и 26 февруари 2012г. в София.

 

          Това не е жалба против решението, такава процедура в Закона за адвокатурата не е предвидена.

          Това не е правна обосновка на позицията на другата страна в спора – на онези над 700 софийски адвокати, гласували на два пъти на 28.01.2012г. „ЗА” софийски делегати на Общото събрание на адвокатите от страната срещу гласувалите „Против” това решение едва 9 адвокати, членове на ВАС на 17.02.2012г.! Такава правна обосновка бе дадена от Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”, бе внесена във ВАС преди вземане на горното решение, бе публикувана и аз естествено я подкрепям изцяло.

 

          Това е покана да започнем да говорим за адвокатския морал, най-важната според мен и най-отбягваната тема досега в гилдията ни. Надявам се това писмо да даде начало на една дискусия в нашите среди, от която да излезем с изяснени позиции за параметрите на понятието „професионален морал на адвокатите”.

          Вярвам, че такава дискусия ще пречисти спомените ни от болезнените наслагвания на тежки морални провинения към нас от едни отиващи си ръководства в българската адвокатурата!

          Разбира се, за да бъде изчерпателен, този публичен разговор няма как в един момент да не включи и обсъждане на абсолютно недопустимите от професионална гледна точка прегрешения на практикуващите адвокати. Но да започнем „от главата”…

          Предлагам Ви да помислим заедно и всеки лично да си отговори на няколко въпроса в контекста на дискусията за професионалния ни морал на адвокати:

 

          1/ Каква оценка може да се даде на адвокатския морал на колеги, сред които и автори на действуващия Закон за адвокатурата, които използуват заложените безбройни несъвършенства на закона, за да прокарат решение, налагащо на практика техен вариант на бъдещия състав на Висшия адвокатски съвет?

          За защита интересите на всеки отделен адвокат са предвидили процедура по обжалване решенията на ВАС пред ВКС, но за защита на интересите на близо 5000 адвокати такава няма!

 

          2/ Каква е оценката Ви за колеги, които защитават единствено личните си интереси и интересите на своето адвокатско дружество, използувайки обаче позицията си на висши ръководители на адвокатурата?

          Сред подалите жалбите против решението на Общото събрание на САК колеги и измежду отпадналите колеги за делегати са основно имена на колеги от кантората или гравитиращи от години около „нашия” Председател адвокат Даниела Доковска! Жалбите им се разглеждат без морални угризения от техните най-близки колеги, с които делят една кантора и обслужват едни и същи клиенти! Морал…

          И още – адвокат Йордан Кирилов Школагерски лично и естествено без морални притеснения заседава и решава като член на ВАС по жалбата на адвокатките Лялеви, че адвокат Йордан Кирилов Школагерски не е избран за делегат на Общото събрание на адвокатите от страната!

          И още, и още…..

 

          3/ Каква ще бъде оценката Ви за колеги, застрашили и поставили под въпрос интересите на адвокатската гилдия в страната единствено заради личния си интерес, включили се в политическата предизборна битка от 2011г. от позицията на висши ръководители на адвокатурата в полза на една политическа сила и атакувайки друга политическа сила чрез нейния силов (но не и ресорния за нас!) министър и така поставяйки адвокатската гилдия в страната на „политическия тезгях”?

          Спомнете си „Аполитичното обръщение” от края на лятото и „Ноемврийската декларация” от ноември 2011г. на Асоциация „Адвокати ЗА Промяна”! Подробностите в тях са изключително интересни, не мислите ли?

 

          4/ Какъв професионален морал трябва да имаш, за да отхвърлиш идентична жалба през 2011г. против същите пропуски в Закона за адвокатурата, а само година по-късно да си смениш мнението на 180 градуса?

          Колегите ще си спомнят, надявам се, че след Общото събрание на САК от януари 2011г. имаше жалба против абсолютно същия начин на формиране на избора на делегати пред Висшия адвокатски съвет. Между другото, тогава сегашните жалбоподатели не протестираха!

          Жалбата бе единствена и аз не мога да я забравя, защото съм скромния й автор.

          Тогава същите тези членове на ВАС по идентична жалба се произнесоха ЕДИНОДУШНО против нея и я ОТХВЪРЛИХА! Тогава приеха, че Общото събрание на САК може да гласува „ан блок” общ редуциран списък, сега - не може, тогава можеше Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” да е вносител на списък с имена, сега – не може!!!

          Дали преценката как да бъде отговорено на жалбата през 2011г. не е била водена от факта, че същата е подадена от „негравитиращ” адвокат?

          Или пък доминиращ в преценката през 2011г. е бил факта, че Асоциация „Адвокати ЗА Промяна” в оня момент все още не са спечелили изборите в САК?

          Или просто защото през 2012г. трябва да се избере „правилният” Висш адвокатски съвет?

          Морал ли?

 

          Пиша тези редове и приключвайки с въпросите, поглеждам датата на моя монитор – 19.02.2012г. Особена дата в моя живот!

          На тази дата преди 139 години ни е оставил Апостола Васил Левски, Бог да го прости! Помните ли тефтерчето му и онова парещо „НАРОДЕ????”

          Пак на тази дата, но преди само 20 години бях вписан за адвокат!

 

          Ще бъда щастлив, ако съм предизвикал мислите Ви!

 

 

 

19.02.2012г.

София                                                                                                  Адвокат Марио Топчийски

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lawyers4changes
Категория: Бизнес
Прочетен: 206864
Постинги: 85
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930